1 Ağustos 2007 Çarşamba

Ses Nasıl Korunur?

KBB Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, iletişiminin kesilmesini istemeyenlerin sesini koruması gerektiğini bildirdi.

İnsanları, bugünlerde ise özellikle parti liderlerini ses kısıklığına karşı uyaran Opr. Dr. İlhan Özbek, ses kısıklığının çok basit bir üşütmenin sonucu olarak da, çok ciddi bir hastalığın etkisiyle de ortaya çıkabileceği uyarısını yaparak, "Sigara içmek ses kısıklığı hastalığını tetiklemekte ve iyileşme sürecini uzatmaktadır. Ses kısıklığında ses istirahati ve uygun ilaçlar çoğu kez şikayeti ortadan kaldırır. Uzama durumlarında ise mutlaka KBB uzmanına görünmek gerekir" dedi.

Türkiye Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, konuşmanın, kendini ifade etmenin, çevreyle iletişim kurmanın insanı insan yapan özelliklerin başında geldiğini, insanoğlunun bu özelliğini ses çıkararak, çıkardığı sese şekil vererek, anlam katarak sağladığını dile getirerek, bu muhteşem özelliğin gırtlak, boğaz, akciğerler, burun, sinüsler ve dişlerin ortak yardımıyla oluştuğunu kaydetti.

Ses telleri sayesinde sesin çıkmasını sağlayan bütün etkenlerin iyi korunması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Özbek, "Ses kısıklığı denilince ses telinin değişik hastalıklar sonucunda sesin kalitesinde olan değişiklikler anlaşılır. Bu hastalık hemen hemen her yaşta pek çok kez karşımıza çıkabilir." diye konuştu.
Ses telinin yapısı veya çalışması gibi bozuklukların ses kısıklığını oluşturduğunu açıklayan Özbek, yapıdaki bozuklukların iltihabik, travmatik, sesin kötü kullanımı ve ses teli tümörleri şeklinde sınıflandırılabileceğine dikkat çekti. Özbek, ses telinin çalışmasıyla ilgili bozukluk dendiğinde ise ses tellerinin hareketini engelleyen nörolojik olaylar yani ses teli felçlerinin akla geldiğini vurguladı.

Ses tellerine "larenjit" dendiğini, insanların akut veya kronik larenjitle karşı karşıya kalabileceğini, akut larenjitin üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte ses tellerinin şişmesi ve kızarmasıyla kendini gösterdiğini ifade eden Özbek, "Akut larenjitte, hastada ses kısıklığı, öksürük, balgam, ateş, halsizlik ve nefes almada zorluk bulunabilir. Hastaya ses istirahati önerilir. Antibiyotik, analjezik, vitamin ve anti enflamatuar ilaçlar verilir. Sigara kesinlikli içilmemelidir" uyarısında bulundu.


"SES TELİ FELÇLERİ TRAVMATİK VEYA NÖROLOJİK OLABİLİR"
Kronik larenjitin, akut larenjitin uzaması sonucunda veya sigara içmenin devamı, sesin kötü kullanımı sonucunda ses tellerinde ödemin kalıcı olması tablosu olduğunu dile getiren Özbek, şu bilgileri verdi:

"Kronik larenjitte hastada sürekli bir ses kısıklığı ve balgamlı bir öksürük mevcuttur. Kesinlikle ses istirahati, sigara ve alkol alınmaması ve anti eflamatuar ilaçlar önerilir. Tablonun gerilememesi halinde ise cerrahi operasyon uygulanabilir. Ses telinin kötü kullanılması, yüksek sesle konuşma, bağırma, sigara kullanımında ve özellikle bazı meslek mensuplarında ses telinde nodül ve polip oluşumu sıkça görülür. Ses teli nodülleri ve polipleri hastanın ses tellerinden birinde veya her ikisinde de
görülebilen toplu iğne başı kadar büyüklüğü nohut iriliğine kadar oluşabilen selim huylu oluşumlardır. Endoskopik ses teli muayenelerinde kolayca tespit edilir. Mikroskopik ve endoskopik yöntemle kolayca çıkartılır. Ses kısıklıklarının en ciddi sebebi larenx (gırtlak) kanserleridir. Ses telleri üzerinde veya gırtlağın herhangi bir bölgesinde oluşabilen bu tümörler uzun süren (1 ayı geçen) ses kısıklıklarında da eğer hasta sigara içiyorsa mutlaka düşünülmelidir. Biyopsi ve tümörün yerine göre cerrahi tedavi geciktirilmeden yapılmalıdır. Larenx kanserlerinde erken teşhis tastalığın tedavisinde çok önemlidir. Hastada uzun süren ses kısıklığı, öksürük, kilo kaybı ve boyunda da çıkan bezeler varsa ayrıca hasta sigarada içiyorsa mutlaka bir KBB uzmanına yönlendirilmelidir".

Ses teli felçlerinin ise travmatik veya nörolojik olabileceğine dikkat çeken Özbek, ses tellerini hareket ettiren sinir anında olabilecek bir patoloji veya boyun bölgesine uygulanan genellikle guatr operasyonlarında ses tellerinin hareketlerinin kısıtlanabildiğini veya tamamen ortadan kalkabildiğini söyleyen Özbek, bu durumda ses kısıklığı, nefes darlığı şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini hatırlattı. Özbek, bu tür felçlerin tedavisinin cerrahi olarak ses teline yönelik olması gerektiğini kaydetti.

0 Comments: