6 Ağustos 2007 Pazartesi

Beyinde Nanoteknoloji ile Onarım

Bilimadamları beyni hasarlı ve kör olan hayvanları, nanoteknolojiyi kullanarak iyileştirmeyi başardıklarını söylüyor. Uzmanlar yeşil renktekibölümü geliştirmeyi başardı.

Uzmanlar bilimde bir devrim olarak ifade edilen nanoteknolojinin bu sorun karşısında işe yarayıp yaramayacağını sınamak üzere, önce kobay olarak belirlenen hamsterlerin görüşü sağlayan optik sinirlerini kesti. Böylece kemirgenler kör oldu. Bunun ardından kopuk olan noktaya nanotanecikler yani mikroskopik büyüklükte tanecikler içeren bir sıvı enjekte edildi. Sıvının yardımıyla sinirler kendilerini onardı ve görüş imkanı geri kazanıldı.

Araştırma sonuçlarını Ulusal Bilim Akademisi’ne sunan ekip bu yöntemin ileride onarım amaçlı beyin ameliyatlarında da kullanılmasını umuyor. Kazalardan sonra merkezi sinir sisteminde meydana gelen ezilme ve hasarı onarmak nöroşirüji uzmanları açısından en zorlu alanlardan birisi. Sinirlerin yeniden gelişmesini sağlamak oldukça güç. Çünkü yaranın kabuk dokusu oluşturması, uyaran akışını engelliyor.

PEPTİTLER KÖPRÜ KURDU

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanları ile Hong Kong Üniversitesi’nden bir ekip bu güçlüğü atom ve molekül gibi son derece küçük birimlere başvurulan nanoteknoloji ile çözmeyi seçti.

Nanoteknoloji adını milyonda bir anlamına gelen nano sözünden alıyor. Bir nanometre, bir milimetrenin milyonda biri kadar.

Uzmanlar hamsterlerin beynine, tüm canlıların yapıtaşında bulunan peptit moleküllerini içeren bir solüsyonu enjekte etti. Sadece beş nanometre büyüklüğündeki peptit molekülleri beyinde bir çeşit iskele oluşturacak şekilde birleşti. Bu da kopuk sinir parçaları arasında bir köprü kurdu. Kobayların beyin dokusu bu iskele etrafında yeniden gelişerek boşluğu kapattı. Üstelik yara dokusu oluşturmadı.

MIT uzmanlarından Doktor Rutledge Ellis-Behnke, “Beyin 24 saat içinde kendisini onarmaya başladı. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik” diye konuştu.

Araştırmada büyüme çağındakilerin yanı sıra yetişkin olmuş ve sinir gelişimi durmuş hamsterler de incelendi. Ellis-Behnke, yetişkinlerin beyninde de gelişme sağladıklarını belirtiyor.

Tedavide kullanılan peptidler daha sonra vücut tarafından zararsız bir made haline gelecek şekilde parçalanıp üç dört hafta içinde idrarla atıldı. Bu çalışma henüz tıpta kullanılma noktasından çok uzak. Ancak uzmanlar en azından sinirleri yenileme önündeki ciddi bir engeli aştıklarına inanıyorlar.

Doktor Ellis-Behnke, bu yöntemin ilk aşamada beyin ameliyatı geçiren hastalarda neşterin verebileceği zararı azaltmak için kullanılabileceğine inanıyor.

Nihai hedef ise, beyin kanaması, kaza ve travma sonunda beyinde oluşan sinir kopmalarını tedavi etmek olacak.

0 Comments: