1 Ağustos 2007 Çarşamba

Kalsiyum ve D Vitamini

Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Topal, vücutta bulunan kalsiyumun, D vitamini olmadan bir yararı olamayacağını söyledi.

Topal, yaptığı açıklamada, kalsiyumun, kemiklerin oluşumunu ve sağlamlığını sağlayan, kalp kasları ile diğer kasların kasılmasında etkili olan ve kan pıhtılaşmasında önemli rol oynayan, vücut için zorunlu minerallerden birisi olduğunu belirti.

Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan ve yüzde 98'i kemiklerde bulunan kalsiyumun, süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile karnabahar, brokoli, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez gibi gıdalarda bulunduğunu kaydeden Topal, vücut için önemli vitaminlerden biri olan D vitamininin, bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini sağlayarak kemiklerde kalsiyum depolanmasını sağladığını dile getirdi.

Bebeklerin büyüyüp gelişebilmesi için yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerektiğini ifade eden Topal, ''D vitamini olmadan vücuttaki kalsiyumun yararı olmaz. D vitamini eksikliğinde, 'raşitizm' dediğimiz kemik zayıflığı oluşmaktadır. Özellikle bebeklerde kemiklerin ve dişlerin güçlenebilmesi için D vitamini son derece önemlidir'' dedi.

0 Comments: