1 Ağustos 2007 Çarşamba

Diş Eti Rengi

Diş etinde renk değişikliği ile mora yakın kırmızı, koyu kırmızı, mor, siyah veya irin rengi ve dişler fırçaladığında kanama oluşması diş etlerinde sorun olduğunu haber veriyor.

Sabah kalkınca ağızda kanama olması, diş etlerinde şekli değişikliği ve iltihap oluşması da diğer belirtiler arasında yer alıyor.

Diş Hekimi Yaşar Nalçacı, diş ve dişeti arasındaki bakterilerin diş eti çekilmesine yol açtığını söyledi. Bakteri ve virüsler kalp, pankreas ve akciğerlerde iltihaba da yol açabiliyor.

İltihapların ana rahmine ulaştığında erken doğuma bile neden olabildiğine değinen Nalçacı, "Ağızdaki bazı belirtiler, vücudumuzdaki ciddi rahatsızlıkların tespit edilmesini kolaylaştırabiliyor" dedi.

Kansızlık, lösemi, diyabet

Ağız kanserleri, kansızlık, lösemi, diyabet, veya ülser gibi hastalıklar diş hekimi tarafından erken tespit edilebiliyor. Diş Hekimi Yaşar Nalçacı, ağız ülserinin (aft) çok sık tekrarlanmasının ve dilde sürekli yanma hissinin anemi belirtisi olabileceğini belirtti.

Ağızda kuruluk, apseler ve dişeti rahatsızlıklarına nefeste aseton kokusunun da eklenmesi ise diyabetin habercisi. Ağızdan yayılan koku mide ve akciğer hastalıklarının da habercisi olabiliyor. Dildeki derin çatlaklar, harita dil ise bağırsaklardaki kolit ve tümöral hastalıklara işaret ediyor.

Bazı nedenler:



Sistemik bozukluklar
Beslenme noksanlığı
Dudak açıklığı
Dişlerdeki şekil bozukluğu
Diş aralarındaki temas noktalarının eksikliği
Çapraşık dişler
Eksik dişler
Fizyolojik diş aşınmalarının olmaması
Irsi
Diş taşları
Gıda birikmeleri
Kusurlu diş bakımı
Ağız kuruluğu
Diş dizisindeki bozukluklar
Radyasyon
Kötü alışkanlıklar( tırnak yeme, çekirdek yeme, pipo içme)

0 Comments: